czwartek, 1 grudnia 2011

Bułki z orzechami włoskimi i serem


  • 30 g świeżych drożdży lub 2 paczki aktywnych suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml letniej wody
  • 500 g mąki pszennej, chlebowej
  • 150 g sera pecorino pokrojonego w kostkę
  • 150 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
  • 3 łyżeczki soli
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki smalcu o temperaturze pokojowej albo 3 łyżki stołowe oliwy
Przygotuj drożdżowy zaczyn ( w małej misce umieść drożdże z cukrem i letnią wodą, wymieszaj delikatnie aż się rozpuszczą, mieszankę odstaw na 10-15 minut, aby drożdże ruszyły)
W dużej misce połącz mąkę, pecorino, orzechy, sól i pieprz. Wymieszaj dobrze i dodaj smalec (lub oliwę) oraz zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Kulę włóż do natłuszczonej miski, przykryj i odstaw na godzinę. Po tym czasie zagniataj jeszcze przez 2-3 minuty, następnie podziel ciasto na 8-10 porcji i uformuj długie bułki. Odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę (lub do czasu podwojenia objętości). Piecz przez 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.

Chleb z orzechami włoskimi Pane alle noci - Weekendowa Piekarnia 123 - Gospodyni Zemfiroczka

Jest to uzupełniona o sól i niezupełnie wierna tradycji wersja pannociato z regionu Marches w centralnych Włoszech. Chleb ten doskonale nadaje się na przekąski i świetnie pasuje do świeżych miękkich serów, takich jak mascarpone i robiola. (cytat z książki)

6 komentarzy:

  1. Ładne Ci wyszły te bułeczki. Ja z lenistwa walnęłam chleb, ale i tak wyszedł niczego sobie ;)
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że skusiłaś się na formowanie bułek. Ja podobnie jak Tofka, byłam jednak zbyt leniwa i wyszedł mi z piekła jeden bochenek ;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, cudne te twoje bułeczki ! pecorino z orzechami, niezłe smaki :)
    szukałam przepisu na chałkę wpadłam oczywiście do Ciebie ;)
    cmok

    OdpowiedzUsuń
  4. hej dziewczyny! dzięki bardzo, ale gdzie tam ładne, cudne? bułki-koszmarki mi wyszły :) żałowałam później, że jednak chleba nie upiekłam :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tam, oj tam... przesadzasz!
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne bułki - i jakie smakowite wnętrze! :) odrobina włoskich smaków na codzięń - zapisane, zaplanowane :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...