zaczyn:
200 g butelkowego jasnego piwa
100 g maki żytniej chlebowej b
2-3 łyżki ( 50 g) zakwasu żytniego
Piwo podgrzewamy, zdejmujemy z ognia, żeby lekko ostygło i wsypujemy mąkę mieszając, żeby nie było grudek. Po przestygnięciu, do letniej mieszaniny dodajemy zakwas. Przykrywamy i zostawiamy na noc w temperaturze pokojowej.
ciasto chlebowe:
350 g zaczynu j.w.
130 g letniej wody
200 g maki pszennej chlebowej typ 650
100 g maki żytniej chlebowej typ 720
100 g maki żytniej razowej typ 2000
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka zmielonego kminku (opcjonalnie)
1 łyżka melasy lub brązowego cukru
W dniu wypieku mieszamy zaczyn z wodą. Dodajemy mąkę, sól i resztę składników, aż utworzy się miękkie i lekko klejące ciasto (pominęłam kminek, dodałam garść prażonych ziaren słonecznika).
Przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.
Wkładamy łyżką do formy i odstawiamy do wyrośnięcia (4-5 godzin).
Pieczemy w temperaturze 230°C 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 210°C i kontynuujemy pieczenie jeszcze około 35 minut do zbrązowienia skorki.
Chleb mieszany na zaczynie piwnym - Weekendowa Piekarnia 123 - Gospodyni Zemfiroczka
Pyszny!
Potwierdzam fakt pyszności :)
OdpowiedzUsuń-----------------------------------
Zapraszam:
Para w kuchni.
Na turystyczny szlak!
Pycha! kto wie, czy nie będę ponownie piec do zdjęć, coś mi mało kromek zostało :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że dołączyłaś do wspólnego pieczenia, i że wybór smakował :)
OdpowiedzUsuńi ja się cieszę :)
OdpowiedzUsuńdobry wybór :)