sobota, 3 grudnia 2011

Chleb na zakwasie piwnym

zaczyn:

200 g butelkowego jasnego piwa
100 g maki żytniej chlebowej b
2-3 łyżki ( 50 g) zakwasu żytniego


Piwo podgrzewamy, zdejmujemy z ognia, żeby lekko ostygło i wsypujemy mąkę mieszając, żeby nie było grudek. Po przestygnięciu, do letniej mieszaniny dodajemy zakwas. Przykrywamy i zostawiamy na noc w temperaturze pokojowej.

ciasto chlebowe: 

350 g zaczynu j.w.
130 g letniej wody
200 g maki pszennej chlebowej typ 650
100 g maki żytniej chlebowej typ 720
100 g maki żytniej razowej typ 2000
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka zmielonego kminku (opcjonalnie)
1 łyżka melasy lub brązowego cukr
u



W dniu wypieku mieszamy zaczyn z wodą. Dodajemy mąkę, sól i resztę składników, aż utworzy się miękkie i lekko klejące ciasto (pominęłam kminek, dodałam garść prażonych ziaren słonecznika).
Przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.
Wkładamy łyżką do formy i odstawiamy do wyrośnięcia (4-5 godzin).
Pieczemy w temperaturze 230°C 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 210°C i kontynuujemy pieczenie jeszcze około 35 minut do zbrązowienia skorki.

 Chleb mieszany na zaczynie piwnym - Weekendowa Piekarnia 123 - Gospodyni Zemfiroczka

Pyszny!

4 komentarze:

  1. Potwierdzam fakt pyszności :)
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! kto wie, czy nie będę ponownie piec do zdjęć, coś mi mało kromek zostało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że dołączyłaś do wspólnego pieczenia, i że wybór smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  4. i ja się cieszę :)
    dobry wybór :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...