
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 i 1/2 szklanki wody
14 g suszonych drożdży
1/2 szklanki wody
1/2 płaskiej łyżeczki cukru pudru
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka brązowego cukru
1 płaska łyżeczka soli
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej - dodatkowo
1/4 szklanki płatków owsianych - do obtoczenia
Przygotowanie:
Płatki owsiane wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż płatki wypiją całą wodę i zmiękną. Przekładamy płatki do miski i odstawiamy, by przestygły.

Drożdże wlewamy do płatków owsianych (ważne, by płatki nie były już gorące, mogą być lekko ciepłe). Dodajemy sól, brązowy cukier, oraz mleko i mieszamy drewnianą łyżką. Wsypujemy 3,5 szklanki mąki pszennej, wyrabiamy łyżką.
Ciasto wykładamy na omączony blat i wyrabiamy około 5 minut, dodając pozostałą szklankę mąki. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do wysmarowanej oliwą miski. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Formę ok. 15 cm x 28 cm smarujemy oliwą i wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przebijamy i wyrabiamy na omączonym blacie przez około minutę, po czym dzielimy na dwie części. Pierwszą rozciągamy na prostokąt (długości mniej więcej formy do pieczenia) i rolujemy. Wkładamy do blaszki zagięciami na dół. Drugą część dzielimy na trzy kawałki, z każdego toczymy wałek i splatamy z nich warkocz.
Na blat wysypujemy płatki owsiane. Warkocz skrapiamy wodą, odwracamy i przyciskamy lekko do płatków. Odwracamy go płatkami do góry i kładziemy na pozostałe ciasto, dociskamy, by ciasta się złączyły. Ponownie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do ok. 180-200 stopni Celsjusza. Chleb pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka), zostawiamy na 10 minut w piekarniku, po czym wyjmujemy, wyciągamy z blaszki i studzimy do reszty na kratce.
Kroimy po minimum 30 minutach.
Pszenny chleb z płatkami owsianymi - Weekendowa Piekarnia 125 - Gospodyni Aga-aa "Eksperymenty kulinarne"
Piękny!nic więcej nie jestem wstanie napisać:)
OdpowiedzUsuńLubię taką prostotę,jak najbardziej pożądaną!
Mam małe pytanie,co do drożdży;jaka ilość świeżych byłaby wystarczająca?
M.
Ja zazwyczaj daję świeżych drożdży dwa razy więcej niż suchych, czyli tutaj wyszłoby około 25 gram świeżych.
OdpowiedzUsuńDużo, prawda? ale widocznie tyle ten chleb potrzebuje.
piękny, a myślałam dzisiaj o tym chlebku szukając przepisów i się nie zdecydowałam, ale twój mnie przekonał!!!
OdpowiedzUsuńdziękuję za podpowiedź!chyba nigdy nie nauczę się przeliczać drożdży;)a zawsze używam tylko świeżych;nałóg;)
OdpowiedzUsuńTroszkę dużo,ale widocznie tak musi być;)
Pozdrawiam!
M.
Monisia, dobry wybór, świeże drożdże są lepsze. Za to suche można kupić na zapas i zawsze znajdą się w szafce. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńGosienko, cieszę się, upiecz koniecznie!
ja bardzo lubię płatki owsiane, i chleby z płatkami, więc długo się nie zastanawiałam nad tą propozycją WP :)
Chleb wygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Wyglada rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuń(zreszta jak wszystkie Twoje wypieki) :))
Pozdrawiam!
Majano, Agnieszko bardzo dziękuję za tak miłe słowa! Pozdrawiam serdecznie1
OdpowiedzUsuńOdkąd mieszkamy w Polsce używam tylko i wyłącznie świeżych :)
OdpowiedzUsuńAle suche mam pod ręką w razie w :)
Śliczny miąższ.
Uściski :)
A ja upiekłam bułki... ale zdjęć nie ma, bo zjedliśmy. Chleb wygląda wybornie - upiekę i pod kara śmierci zabronię jedzenia zanim zdjęć nie zrobię.
OdpowiedzUsuń-----------------------------------
Zapraszam:
Para w kuchni.
Na turystyczny szlak!
cudowny ! pięknie upleciony i pięknie upieczony ! upiekę go z pewnoscią, moje dzieciaki takie chleby uwielbiają :)
OdpowiedzUsuńTofka! nie bądź okrutna wobec rodziny :):)
OdpowiedzUsuńEwo, sama byłam zaskoczona urodą tego bochenka :)
upiecz, upiecz!
Polko! i tutaj nie ma problemu ze świeżymi.
Dziękuje i pozdrawiam!
no to upiekłam :)
OdpowiedzUsuńPrześliczny !! Super blog :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
Usuń