Migdałowe ciasteczka
175 g masła
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
225 g drobnego cukru
100 g zmielonych migdałów
50 g posiekanych migdałów
zmielony ryż do podsypania ciasta
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wetrzeć masło w mąkę, dodać cukier i mielone migdały. Następnie dodać posiekane migdały i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche można dodać 1-2 łyżki śmietany.
Blat lekko posypać zmielonym ryżem (ważne, aby ciastka nie przyklejały się do blatu), rozwałkować ciasto na grubość 5 mm, i wycinać niewielkie okrągłe ciastka. Wierzch ponakłuwać widelcem.
Piec 20-30 minut.
Almond Biscuits - na podstawie przepisu z książki "The Welsh Table" Christine Smeeth
Almond Biscuits - na podstawie przepisu z książki "The Welsh Table" Christine Smeeth
Jestem oczarowana zdjęciami! Coś przepięknego!
OdpowiedzUsuńI dodaję do ulubionych, nie wiem dlaczego dotychczas tego nie zrobiłam.. :) Przeglądam inne przepisy i myślę ze znajdę tu wiele inspiracji :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! Miło mi,
Usuńi mam nadzieję, że się nie zawiedziesz.
Pozdrawiam :)
Jakie piękne ciasteczka:)!
OdpowiedzUsuńDziękuję Amy :) bardzo słodkie :)
UsuńCudowne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńślicznie wyglądają i podejrzewam, że są pyszne!!!
OdpowiedzUsuńKocham migdały i wszystko co jest z nich zrobione :)
OdpowiedzUsuńciasteczka musza byc pierwszorzędne !
Atino bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńGosiu, Ewo ciasteczka są bardzo, bardzo smaczne :)
mnie te foremki zauroczyły :) rozumiem, że to typowe walijskie?
OdpowiedzUsuńszczerze mówiąc raczej typowo walijskie pewnie nie są,
Usuńale skoro kupiłam je właśnie tutaj, w Walii, w sklepie ze starociami to walijskie są :)
ale namieszałam :) :)
Usuńte ze sklepów ze starociami zwykle są tymi najbardziej prawdziwymi, w sensie typowymi czy też oryginalnymi... brakuje mi słowa, ale chyba chodzi nam o to samo :)
OdpowiedzUsuńjuz mam na nie ochotę :)
OdpowiedzUsuń