CAWL MORON AC AFAL
- 675 g marchwi, obranej i pokrojonej w kostkę
- 450 g jabłek
- 1 łyżka oleju lub masła
- 1 cebula
- 600 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- świeże lub suszone zioła - majeranek, szałwia, tymianek
- szczypta mace lub gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
W dużym garnku podsmażyć przez kilka minut marchew i cebulę. Dodać obrane, pokrojone w kostkę jabłka, i dusić wszystko przez kolejne kilka minut. Dodać bulion, koncentrat pomidorowy, przyprawy i zioła. Gotować przez około 20 minut, następnie zmiksować i przetrzeć przez sito.
Przelać z powrotem do garnka, podgrzać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę serwować gorącą.
Kuchnia walijska: Zupy. "Carrot and Apple soup"
Na podstawie przepisu z książki "The Welsh Table" Christine Smeeth
Uwielbiam takie zupy przecierowe, ale przyznam że z marchewką i jabłkiem jeszcze nie jadłam ! uroczy masz ten garnuszek ;)
OdpowiedzUsuńwłaśnie, ja takie lubię najbardziej.
OdpowiedzUsuńGarnuszek z Polski przytargałam, dwa :)
Każdy zmysł podpowiada mi, że tak właśnie powinien wyglądać mój następny obiad. Dzięki za przepis. Gosia
OdpowiedzUsuń