niedziela, 22 kwietnia 2012

Chleb na owsiance


2 bochenki w foremkach o wymiarach 11 x 20 cm

składniki:
  • 500 g białej mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki drożdży instant

Owsianka:

  • 150 g drobnych płatków owsianych
  • 450 g wrzącej wody30 g miękkiego masła
  • 2 i 1/4 łyżeczki (13 g) soli
  • 1 i 1/2 łyżki jasnego miodu
  • 175 ml mleka

Posypka:

  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 łyżka płatków owsianych

  • masło i owsiane otręby do wysypania foremek

Mąkę mieszamy z drożdżami.

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Natychmiast dodajemy do nich masło, miód i sól. Dobrze mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy mleko.

Do miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do chleba dodajemy naszą owsiankę i wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami. Wyrabiamy przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie i klejące. Zostawiamy do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz.

Smarujemy masłem i wysypujemy otrębami nasze foremki. Ciasto lekko spłaszczamy zwilżonymi dłońmi i wykładamy do foremek (nie trzeba go formować). Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównujemy powierzchnię ciasta w foremkach i posypujemy mieszanką sezamu i płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepujemy posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawiamy foremki przykryte folią do drugiego rośnięcia, aż ich objętość zwiększy się o ok. 70-75%, zajmuje to zwykle 20-30 min.
Wsuwamy chlebki do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200oC i pieczemy przez ok. 50 - 60 min.

Chleb na owsiance - Przepis z bloga "Kuchnia nad Atlantykiem"
 skopiowany w całości, żadnych zmian :)

11 komentarzy:

  1. Piękny.
    Nie wiem co piękniejsze - decha, cegły czy chleb? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelino, nieskromnie dzisiaj powiem :)
      zdecydowanie chleb!

      Usuń
  2. Widziałam już ten chlebek i też się do niego przymierzam:)Zdjęcia jak zwykle cudne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i ja dość długo się do niego przymierzałam, za długo :)
      szczerze polecam!

      Usuń
  3. Pysznie! ja ostatnio mogłabym owsianko na okrągło jeść, więc i chlebek muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jesteśmy dwie :)
      właśnie zauważyłam, że mam na blogu sporo chlebów z płatkami owsianymi. Lubię takie.

      Usuń
  4. eh, mó hak nie da rady, ale przepis zapamiętam :) zwlaszcza z owsianka - to moja poranna mantra od paru miesięcy :) pozdrawiam Ciebie i piękny chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Następny Twój przepis skrupulatnie został już zaznaczony zakładką. Patrząc na długą listę wypieków, które na mnie czekają, powinnam być zniechęcona, bo jest ich więcej niż wolnego czasu, a tymczasem widząc ten cudny chleb powyżej, w tym boskim świetle, tak pięknie zaprezentowany myślę już z niecierpliwością o weekendzie i o swojej piekarskiej sesji prosto z Twojej spiżarni. Dzieki za recepturę!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękny jest ten chleb i cudowne zdjęcie. Jestem zachwycona!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...