2 bochenki w foremkach o wymiarach 11 x 20 cm
składniki:
- 500 g białej mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
Owsianka:
- 150 g drobnych płatków owsianych
- 450 g wrzącej wody30 g miękkiego masła
- 2 i 1/4 łyżeczki (13 g) soli
- 1 i 1/2 łyżki jasnego miodu
- 175 ml mleka
Posypka:
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 łyżka białego sezamu
- 1 łyżka płatków owsianych
- masło i owsiane otręby do wysypania foremek
Mąkę mieszamy z drożdżami.
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Natychmiast dodajemy do nich masło, miód i sól. Dobrze mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy mleko.
Do miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do chleba dodajemy naszą owsiankę i wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami. Wyrabiamy przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie i klejące. Zostawiamy do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz.
Smarujemy masłem i wysypujemy otrębami nasze foremki. Ciasto lekko spłaszczamy zwilżonymi dłońmi i wykładamy do foremek (nie trzeba go formować). Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównujemy powierzchnię ciasta w foremkach i posypujemy mieszanką sezamu i płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepujemy posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawiamy foremki przykryte folią do drugiego rośnięcia, aż ich objętość zwiększy się o ok. 70-75%, zajmuje to zwykle 20-30 min.
Wsuwamy chlebki do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200oC i pieczemy przez ok. 50 - 60 min.
Chleb na owsiance - Przepis z bloga "Kuchnia nad Atlantykiem"
skopiowany w całości, żadnych zmian :)
Piękny.
OdpowiedzUsuńNie wiem co piękniejsze - decha, cegły czy chleb? :)
Ewelino, nieskromnie dzisiaj powiem :)
Usuńzdecydowanie chleb!
Widziałam już ten chlebek i też się do niego przymierzam:)Zdjęcia jak zwykle cudne:)
OdpowiedzUsuńi ja dość długo się do niego przymierzałam, za długo :)
Usuńszczerze polecam!
Pysznie! ja ostatnio mogłabym owsianko na okrągło jeść, więc i chlebek muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńjesteśmy dwie :)
Usuńwłaśnie zauważyłam, że mam na blogu sporo chlebów z płatkami owsianymi. Lubię takie.
piękny!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję Gosiu!
Usuńeh, mó hak nie da rady, ale przepis zapamiętam :) zwlaszcza z owsianka - to moja poranna mantra od paru miesięcy :) pozdrawiam Ciebie i piękny chleb :)
OdpowiedzUsuńNastępny Twój przepis skrupulatnie został już zaznaczony zakładką. Patrząc na długą listę wypieków, które na mnie czekają, powinnam być zniechęcona, bo jest ich więcej niż wolnego czasu, a tymczasem widząc ten cudny chleb powyżej, w tym boskim świetle, tak pięknie zaprezentowany myślę już z niecierpliwością o weekendzie i o swojej piekarskiej sesji prosto z Twojej spiżarni. Dzieki za recepturę!
OdpowiedzUsuńPrzepiękny jest ten chleb i cudowne zdjęcie. Jestem zachwycona!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)