poniedziałek, 4 czerwca 2012

Chleb litewski

Szukam przepisów na "Chleb Litewski" - może ktoś zna i zechce się podzielić?

Przepis z książki Małgorzaty Zielińskiej "Domowa Piekarnia" 
Chleb Litewski - proporcje na dwa bochenki po 800 g. 
Piekłam z połowy składników.



Składniki  na zaczyn:
1 etap:
  • 50 g zakwasu
  • 130 g maki żytniej, razowej
  • 120 g wody 
wymieszać i odstawić na 8-12 godzin

2 etap: 
  • ciasto z pierwszego etapu
  • 90 g mąki żytniej razowej, drobno mielonej
  • 110 g wody
wymieszać, odstawić na 3-4 godziny.

Przed dodaniem do ciasta zaczyn powinien podwoić swoją objętość, a potem lekko opaść.

Składniki do namoczenia:
  • 100 g otrąb żytnich lub grubo mielonej mąki żytniej
  • 200 g wrzącej wody
  • 2 łyżki kminku
dzień przed planowanym pieczeniem otręby/mąkę i kminek zalać wrzącą wodą (cała mąka powinna być wilgotna) i odstawić.

Składniki na ciasto chlebowe:
  • 500 g zaczynu
  • 300 g namoczonych składników
  • 350 g maki żytniej, razowej (z tego 25 g do uprażenia)
  • 150 g maki żytniej, chlebowej
  • 300 g wody letniej
  • 1-2 łyżki melasy
  • 1 łyżka soli

W dniu wypieku  odsypać ok. 2 łyżek mąki razowej i uprażyć na suchej patelni, aż nabierze lekko brązowego koloru (trzeba uważać żeby nie przypalić)

Wymieszać w misce zaczyn z resztą składników, oprócz soli. Mieszać należy tylko do połączenia składników, nie za długo. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna, tak aby można było swobodnie mieszać je łyżką. (Przy mieszaniu mikserem nie może tworzyć się bryła ciasta).
W odrobinie wody rozpuścić sól, dodać do ciasta i lekko wymieszać.
Przykryć i odstawić na 30 minut.

Napełnić ciastem dużą prostokątną formę lub dwie małe do połowy wysokości, wygładzić powierzchnię wilgotną łyżką lub ręką. Przykryć wilgotną ściereczką a następnie włożyć do dużego foliowego worka, aby powierzchnia ciasta nie wysychała.
Chleb powinien wyrosnąć do podwojenia objętości. W zależności od temperatury może to trwać od 3-6 godzin. Po wyrośnięciu należy jeszcze raz wierzch posmarować wodą.

Nagrzać piekarnik  do temperatury 250 stopni C.
Piec 15 minut z termoobiegiem,
potem zmniejszyć do 200 stopni C i jeszcze 30 min już bez termoobiegu,
dalej zmniejszyć do 180 stopni C i dopiec około 25 minut.

Po upieczeniu wyjąć z foremki, odwrócić i wystudzić.
Chleb nadaje się do jedzenia dopiero następnego dnia.

5 komentarzy:

  1. Piękny.Ja kiedyś upiekłam z jakiegoś przepisu i jakaś klapa totalna mi wyszła:(ale skoro ten taki piękny to spróbuję jeszcze raz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jaki to był przepis? szukam przepisów na litewski, mam już kilka do wypróbowania ale im więcej tym lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  3. A mi wyszło dość gęste ciasto i teraz się zastanawiam czy mąka tyle wody wchłonęła czy coś pokręciłam i za dużo jej dałam :/ No nic zobaczymy co wyjdzie jak wyrośnie i się upiecze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Absolutnie jeden z moich naj. Zresztą.. cała książka jest opasła w przepyszne przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się :)
      widziałam, że tez litewski upiekłaś, piękny!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...