Ser i serwatka:
- 750 g mleka
- 1 łyżeczka podpuszczki
Mleko podgrzać do temperatury 31-38 stopni C. Przelać do szklanej miski, dodać podpuszczkę, i szybko i równomiernie wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie przelać do miski przez sitko wyłożone gazą i schłodzić.
Serwatkę zachować do chleba. (Ser po odsączeniu wstawić na noc do lodówki, następnego dnia przygotować najlepiej wg własnego uznania)
Ciasto chlebowe:
- 1 i 1/2 łyżeczki pokruszonych świeżych drożdży
- 300 g serwatki
- 2 łyżki miodu
- 500 g mąki pszennej, chlebowej
- 1 i 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 50 g miękkiego masła
W misce wymieszać serwatkę, drożdże i miód. Dodać połowę mąki z solą i odstawić na 30 minut.
W pozostałą mąkę wetrzeć masło. Następnie dodać zaczyn i zagnieść miękkie ciasto.
Przykryć i pozostawić do odpoczynku na 10 minut.
Następnie na lekko naoliwionym blacie zagniatać ciasto przez około 10 sekund, uformować kulę, przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 10 minut.
Przełożyć na naoliwiony blat, krótko zagnieść, przykryć i ostawić na 10 minut.
Ponownie przełożyć na blat, zagnieść, przykryć i odstawić na 10 minut.
Przełożyć na blat, zagnieść i odstawić już na 30 minut.
Po tym czasie ciasto odgazować, uformować okrągły bochenek, przełożyć do koszyka do wyrastania i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C.
Piec 50 minut, do brązowego koloru skórki.
Słodki chleb, wyraźnie czuć i masło i miód. Pyszny!
"Whey bread with butter and honey" - na podstawie przepisu z książki "The art of handmade bread" Dan Lepard
ojej, jaki piękny!
OdpowiedzUsuńale ma skórkę ! piekny !
OdpowiedzUsuńDziewczyny, powiem nieskromnie pięknie się upiekł!
OdpowiedzUsuńsama jestem zachwycona,
i smakiem i wyglądem :)