ciasto:
- 10 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej, chlebowej
- 10 g soli
- 350 g wody
- 50 g sera Pecorino lub Parmesan
- 5 g ziół prowansalskich
- 100 g oliwek
Oliwki pokroić i wymieszać z serem i ziołami
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże i dokładnie rozetrzeć je z mąką.
Dodać sól, wodę i dobrze wymieszać.
Przełożyć ciasto na blat wyrabiać przez około 6-7 minut metodą Bertineta - (tutaj instrukcja), lub za pomocą miksera z hakiem (2 minuty na wolnych obrotach, następnie około 6-7 minut na większych obrotach).
Ciasto jest luźne, ale nie należy dodawać więcej mąki.
Gdy ciasto stanie się gładkie, uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski. Przykryć miskę ściereczką/folią kuchenną i odstawić na godzinę.
Blat lekko posypać mąką/semoliną, ciasto rozpłaszczyć na grubość około 2 cm. Posypać oliwkami z serem. Złożyć jeden bok do środka, docisnąć ciasto palcami, założyć następny bok i ponownie docisnąć.
Podzielić/pokroić ciasto najlepiej za pomocą plastikowej łopatki na 10-12 wałków, każdy lekko skręcić i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką (lub włożyć blachę do dużego foliowego worka) i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Piec z parą 8-10 minut, do złotego koloru.
Na podstawie przepisu z książki "Dough" Richard Bertinet " dzień trzeci "Olive, herb and pecorino sticks"
Aleś poszalała... i jakie to wszystko piękne :) A ja ostatnio prawie wcale nie piekę - eh:(
OdpowiedzUsuń-----------------------------------
Zapraszam:
Para w kuchni.
Na turystyczny szlak!
masz rację Tofka, zaszalałam :)
OdpowiedzUsuńnastawiłam się na pieczenie, aż za dużo tego wyszło :)
a miało być więcej, musiałam przystopować :)