niedziela, 29 lipca 2012
Chleb z mąką jęczmienną i żytnią
Barley and rye bread
250 g zakwasu żytniego
300 g wody
300 g mąki pszennej, chlebowej
100 g mąki żytniej
100 g mąki jęczmiennej
1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
W dużej misce wymieszać zakwas z wodą. Dodać mąkę pszenną, żytnią i jęczmienną oraz sól. Wymieszać i zagnieść ciasto.
Przykryć i pozostawić do odpoczynku na 10 minut.
Następnie przełożyć ciasto na lekko naoliwiony lub posypany mąką blat i zagniatać przez 10-15 sekund.
Przełożyć do czystej wysmarowanej oliwą miski, przykryć, i pozostawić na 10 minut.
Zgniatać przez 10-15 sekund, przełożyć do miski, przykryć, zostawić na 10 minut.
Zagniatać 10-15 sekund, przełożyć do miski, przykryć, zostawić na 30 minut.
Zagniatać 10-15 sekund, przełożyć do miski, przykryć, zostawić na 1 godzinę.
Zagniatać 10-15 sekund, przełożyć do miski, przykryć, zostawić na 1 godzinę.
Przełożyć ciasto na lekko posypany mąką blat, podzielić na dwie około 500 g części, uformować w kulę i pozostawić pod przykryciem na 15 minut.
Podzielić ciasto na dwie równe części , uformować kule i odstawić na 15 minut na blacie do odpoczynku.
Przygotować w tym czasie ściereczkę, obsypać dobrze mąką i umieścić w koszyku.
Uformować okrągły bochenek, przełożyć do kosza łączeniem w górę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 5 godzin w temp 20 stopni – lub do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzać do temp 220 stopni, chleb przełożyć na deskę, szybko naciąć, spryskać wodą i włożyć na nagrzanego piekarnika.
Piec 50-60 minut.
Studzić na kratce.
Na podstawie przepisu z książki "The art of handmade bread" Dan Lepard.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Długo rosnie, nie zdaze w tygodniu zrobić, poczekam do soboty ;)
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie
ściskam :***
czekam, czekam :)
Usuńno i nie wyszło znów :( sobota z ogórkami a niedziela w górach
Usuńciekawe czy mój pszenny zakwas jeszcze żyje, bo żytni raz w tygodniu odświeżam i pieke dla siebie chlebuś - chociaż tyle z zabawy z mąką mam ;)
Piękny! I jaka wypieczona skórka.
OdpowiedzUsuń-----------------------------------
Zapraszam:
Para w kuchni.
Na turystyczny szlak!
Tofka dziękuję bardzo! Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńOstatnio często z mamą robimy chleb.
OdpowiedzUsuńMuszę ją poprosić ,żebyśmy upiekły właśnie taki:))
Zapraszam do siebie:
OdpowiedzUsuńhttp://schokoladeinspirationen.blogspot.com/
Zapraszam do siebie:
OdpowiedzUsuńhttp://schokoladeinspirationen.blogspot.com/
Dziękuję za zaproszenie :)
Usuń