niedziela, 5 sierpnia 2012

Chleb litewski na słodzie


Chleb litewski

zaczyn
  • 200 g mąki żytniej razowej
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 100 g wody

ciasto właściwe 


  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 120 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g ciepłej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka słodu żytniego ciemnego litewskiego
  • 1 łyżeczka słodu jęczmiennego barwiącego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka soli

Wieczorem przed dniem wypieku chleba przygotowujemy zaczyn - mąkę wymieszać w misce z zakwasem i wodą. Szczelnie przykryć miskę folią przezroczystą i zostawić na 12 godzin.

Kminek utłuc w moździerzu. Obie mąki wymieszać z solą, cukrem, słodem i kminkiem. Zakwaszone ciasto wymieszać z miodem i wodą, (dodałam więcej wody) po czym dodać do składników suchych i wymieszać - można zrobić to mikserem z końcówkami do ciasta chlebowego. Powstanie dosyć gęste, ciemne ciasto.

Formę keksową (22 cm X 10 cm) wypełnić ciastem chlebowym, pomagając sobie maczaną w wodzie łyżką. Wygładzić wierzch, posypać kminkiem. Foremkę z chlebem szczelnie zawinąć w folię (czysta foliowa reklamówka sprawdza się świetnie) i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podchodzi do brzegów foremki, rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Wstawić chleb do mocno rozgrzanego pieca na 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 30 minut.

Po wystudzeniu, zawinąć chleb w bawełnianą lub lnianą ściereczkę i folię i zostawić na co najmniej 12 godzin. Chleb litewski smakuje najlepiej na drugi, trzeci dzień po upieczeniu.



Z serii ostatnio upiekłam: "Ciemny chleb litewski na słodzie". Przepis z bloga Komarki "Every Cake You Bake".


5 komentarzy:

  1. MM:)
    Lubie takie chleby.
    Ostatnio często z mamą pieczemy sobie taki ''Eko'' chlebek<3
    Napewno jest o wiele zdrowszy niż te chleby z marketów..

    OdpowiedzUsuń
  2. U Ciebie co chleb, to piękniejszy.
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    tofkotwory Para w kuchni. Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny Ci wyszedł, a jak Ci smakuje ? Prbowałam go zrobić z sama mąką żytnia - nie chciał urosnąć, ale samkował świetnie :)
    ten żytni słód uzywam do mojego żytniego chleba codziennego, ma cudowny zapach !

    OdpowiedzUsuń
  4. Nadal szukasz receptur na chleby litewskie?
    Tutaj jest dość ciekawy przepis, chyba niedługo wypróbuję: http://adampiekarz.blogspot.com/2013/12/chleb-litewski-swiateczny.html
    Poza tym ostatnio bawiłam się z powyższym przepisem na chleb litewski na słodzie w taki sposób, że zamiast wody dodawałam ciemne piwo. Bo słodu nie miałam, to szukałam jakiegoś zamiennika:P. Na razie wypróbowałam z porterem i Guinnessem. Ciekawy smak, tylko co by powiedzieli Litwini na taką modyfikację:P?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...