niedziela, 28 października 2012

Kuchnia walijska: Pierożki z nadzieniem dyniowym


Butternut Squash Tortellini

nadzienie:
1 mała dynia, obrana, pokrojona na małe kawałki - u nas Butternut Squash
50 g masła
1 łyżeczka przyprawy korzennej
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżka brązowego cukru

ciasto:
150 g mąki pszennej 00
1 jajko
1 łyżka oliwy

sos:
100 g masła
1/2 łyżeczki cynamonu 
szczypta przyprawy korzennej
1 łyżka miodu
1 łyżka brązowego cukru
100 g grubo posiekanych orzechów pekan 


Na patelni rozpuścić masło, dodać dynię i na bardzo małym ogniu przesmażyć, aż dynia zmięknie zacznie się rozpadać. Dodać cukier i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać.
Odstawić do ostygnięcia.

W misce wymieszać jajko z oliwą, dodać mąkę i szczyptę soli. Połączyć składniki - jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać łyżkę wody. Przełożyć na posypany mąką blat i zagniatać przez kilka minut.
Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć foremką lub niewielką szklanką kształty, nałożyć farsz, brzegi ciasta posmarować wodą i złożyć na pół. Następnie zlepić końce pierożków razem.
Gotować w lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty.


Na suchej patelni uprażyć orzechy. Zmniejszyć temperaturę, dodać resztę składników i ciągle mieszając podgrzewać przez kilka minut, aż powstanie gładki sos.

Przepis i wykonanie Paweł

8 komentarzy:

  1. Anitka , takie na słodko ? Kurcze, widziałam wytrawne ,a takie pierwszy raz , pyszne co? Śliczne takie uszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu dziękuję! na słodko właśnie, dla odmiany, pyszne były :)

      Usuń
  2. Piękne te pierożki. Jak uszka.

    OdpowiedzUsuń
  3. To wszystko co mogę, z zachwytu, z siebie wydusić: "Oh, My!!!"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu! cieszę się, że wróciłaś! zaglądałam do Ciebie każdego dnia prawie... a tam gruszki, gruszki, gruszki :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...