środa, 31 października 2012

Kuchnia walijska: Zupa z dyni z wędzonym czosnkiem


1 mała dynia, obrana, pokrojona w grubą kostkę
2 łyżki masła
1 cebula, posiekana
1 marchewka, pokrojona w kostkę
1 ziemniak, pokrojony w kostkę
gałązka świeżego rozmarynu
3 ząbki wędzonego czosnku
500-600 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

W garnku rozpuścic masło, przesmażyć cebulę z czosnkiem. Następnie dodać wszystkie warzywa, posiekany rozmaryn, przyprawy i dusić  przez kilka minut. Zalać bulionem i gotować przez 10-15 minut.
Gotową zupę zmiksować i doprawić do smaku.



 Przepis i wykonanie Paweł


6 komentarzy:

  1. Zupę z dyni jadłam, ale tylko na słodka, a taki pomysł też jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda. A ten czosnek można gdzieś kupić czy samemu zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najprościej chyba kupić w supermarkecie, zrobić można jeśli ma się takie możliwości.

      Usuń
  3. Taką wersję widzę, po raz pierwszy. I przyznam szczerze, że przez ten wędzony czosnek smak musi być bardzo interesujący.

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu, podoba mi sie! No ale ja wszystkie zupy z dyni lubie, wiec i te bym chetnie spalaszowala ;)

    Dziekuje Ci za udzial w Festiwalu! I zapraszam do lektury podsumowania - http://www.beawkuchni.com/2012/11/festiwal-dyni-2012-podsumowanie.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...