![]() |
cynamonki - ciasto dzielone na 16 kawałków |
Cynamonki
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 20 g drobnego cukru
- 70 ml letniej wody
- 200 g mąki pszennej, chlebowej
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 jajko, roztrzepane (2 łyżki odłożyć na później do posmarowania ciasta)
- 40 g miękkiego masła
- około 2 łyżek cukru i i 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka roztopionego masła i cukier puder
Zaczyn: W letniej wodzie rozpuściłam cukier i drożdże, następnie dodałam połowę mąki, wymieszałam drewnianą łyżką i odstawiłam pod przykryciem na 1 i 1/2 godziny.
Ciasto: Do gotowego zaczynu przesiałam pozostałą mąkę, cynamon i sól, dodałam roztrzepane jajko i masło. Wymieszałam drewnianą łyżką lepkie ciasto, przykryłam miskę folią spożywczą i odstawiłam na 10 minut.
Następnie mikserem z hakiem wyrobiłam miękkie, bardzo plastyczne ciasto.
Po podwojeniu objętości przełożyłam ciasto na lekko obsypany mąką blat, rozwałkowałam na mniej więcej 3 mm grubości prostokąt.
Posmarowałam odstawionym wcześniej jajkiem, posypałam drobnym cukrem muscovado i cynamonem.
Zwinęłam ciasto jak roladę, pokroiłam na około 2 cm grubości plastry, ułożyłam na blaszce i odstawiłam pod przykryciem do wyrosnięcia na 1 godzinę.
cynamonki - ciasto przed wyrastaniem - dzielone na 12 kawałków |
Piekłam 15 minut w 180° C.
Jeszcze ciepłe cynamonki posmarowałam roztopionym masłem i posypałam cukrem pudrem.
Na podstawie przepisu z magazynu Delicious - marzec 2012 - Cinnamon rolls
Widać, ze karnawał pełną gębą. Ślimaczki prezentują się wybornie.
OdpowiedzUsuńDzięki Tofka :) są z cyklu "piekę na okrągło", ale trudno było mi je tu pokazać, bo znikają bardzo szybko :)
OdpowiedzUsuń