niedziela, 17 lutego 2013

Bułeczki cynamonowe z polewą toffi


Cukier Muscovado, cynamon -
pulchne, bardzo lepkkie, słodkie bułeczki

ciasto:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 115 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 50 g cukru
  • 280 ml gorącej wody
  • ok. 680 g mąki pszennej, najlepiej o dużej zawartości białka
  • 1 ubite jajko

nadzienie:
  • 85 g miękkiego masła
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 85 g cukru muscovado

glazura karmelowa:
  • 150-200 g cukru muscovado
  • 115 ml śmietanki kremówki

Do małej miski wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać wodę i starannie wymieszać. Odstawić na 10 minut, aż płyn zacznie sie pienić.
Do  dużej miski włożyć masło, wsypać sól i cukier. Zalać gorącą wodą i mieszać, aż masło się roztopi.
Dodać 230 g mąki i energicznie mieszać, do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji.
Wlać wodę z drożdżami i jajko i mieszać jak poprzednio przez minutę.
Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 10 minut.
Po trochu dosypywać 230 g mąki i zarobić dość luźne ciasto.
Wyjąć na lekko posypany mąką blat i wyrabiać 10 minut, dodając po trochu tyle pozostałej mąki, by ciasto pozostało miękkie, ale odchodziło od rąk.

Włożyć do lekko natłuszczonej miski i odwrócić, by całe pokryło się lekko olejem.
Przykryć ściereczką/folią i odstawić w ciepłym miejscu na godzinę, aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto przebić, nie wyjmując z miski, przykryć i zostawić na godzinę.
Wyrośnięte ciasto przebić, wyjąć na lekko posypany mąką blat i wyrabiać przez minutę. Przykryć odwróconą do góry dnem miską i zostawić na 10 minut.

W tym czasie przygotować nadzienie: utrzeć masło z cukrem i cynamonem na pulchną masę.
Rozwałkować ciasto na lekko posypany mąką blacie na prostokąt o bokach 35 i 50 cm.
Rozsmarować nadzienie cynamonowe po całej powierzchni ciasta, po czym zwinąć jak roladę.
Pokroić na 15 równych kawałków, ułożyć na natłuszczonej blaszce o wysokich brzegach (30x22cm), przykryć i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 45 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Piec 30 minut, aż bułeczki się zrumienią, wyrosną i będą przylegać do siebie.
W tym czasie wymieszać śmietankę z cukrem.
Wyłożyć sklejone razem bułeczki na blaszkę do pieczenia wierzchem na spód.
Ostrożnie wytrzeć do sucha blachę w której piekły się bułeczki i wlać do niej śmietankę z cukrem, po czym zsunąć z powrotem bułeczki, tą samą stroną na spód, którą leżały na blaszce (pieką się teraz "do góry nogami")
Wstawić do piekarnika i piec 10 minut.
Wyjąć, pozostawić w blaszce 6 minut, po czym wyłożyć na blaszkę wierzchem na spód a stroną z karmelem do góry.


Podawać na ciepło.

Przepis "Bułeczki z cynamonem i karmelem" z książki  "Wielka księga chleba" Linda Collister Anthony Blake.

6 komentarzy:

  1. Wyglądają cudownie, uwielbiam takie domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe! Nie ukrywam, że udział toffi ma tu dla mnie zdecydowane znaczenie;)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, sos jest rewelacyjny i ciekawie sie go tu robi, pierwszy raz się z takim wykonaniem spotkałam.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. musza byc pyszne, takie klejące od tej słodkości :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...