Cukier Muscovado, cynamon -
pulchne, bardzo lepkkie, słodkie bułeczki
ciasto:
- 15 g świeżych drożdży
- 115 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g masła, pokrojonego w kostkę
- 3/4 łyżeczki soli
- 50 g cukru
- 280 ml gorącej wody
- ok. 680 g mąki pszennej, najlepiej o dużej zawartości białka
- 1 ubite jajko
nadzienie:
- 85 g miękkiego masła
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 85 g cukru muscovado
glazura karmelowa:
- 150-200 g cukru muscovado
- 115 ml śmietanki kremówki
Do małej miski wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać wodę i starannie wymieszać. Odstawić na 10 minut, aż płyn zacznie sie pienić.
Do dużej miski włożyć masło, wsypać sól i cukier. Zalać gorącą wodą i mieszać, aż masło się roztopi.
Dodać 230 g mąki i energicznie mieszać, do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji.
Wlać wodę z drożdżami i jajko i mieszać jak poprzednio przez minutę.
Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 10 minut.
Po trochu dosypywać 230 g mąki i zarobić dość luźne ciasto.
Wyjąć na lekko posypany mąką blat i wyrabiać 10 minut, dodając po trochu tyle pozostałej mąki, by ciasto pozostało miękkie, ale odchodziło od rąk.
Włożyć do lekko natłuszczonej miski i odwrócić, by całe pokryło się lekko olejem.
Przykryć ściereczką/folią i odstawić w ciepłym miejscu na godzinę, aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto przebić, nie wyjmując z miski, przykryć i zostawić na godzinę.
Wyrośnięte ciasto przebić, wyjąć na lekko posypany mąką blat i wyrabiać przez minutę. Przykryć odwróconą do góry dnem miską i zostawić na 10 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie: utrzeć masło z cukrem i cynamonem na pulchną masę.
Rozwałkować ciasto na lekko posypany mąką blacie na prostokąt o bokach 35 i 50 cm.
Rozsmarować nadzienie cynamonowe po całej powierzchni ciasta, po czym zwinąć jak roladę.
Pokroić na 15 równych kawałków, ułożyć na natłuszczonej blaszce o wysokich brzegach (30x22cm), przykryć i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 45 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Piec 30 minut, aż bułeczki się zrumienią, wyrosną i będą przylegać do siebie.
W tym czasie wymieszać śmietankę z cukrem.
Wyłożyć sklejone razem bułeczki na blaszkę do pieczenia wierzchem na spód.
Ostrożnie wytrzeć do sucha blachę w której piekły się bułeczki i wlać do niej śmietankę z cukrem, po czym zsunąć z powrotem bułeczki, tą samą stroną na spód, którą leżały na blaszce (pieką się teraz "do góry nogami")
Wstawić do piekarnika i piec 10 minut.
Wyjąć, pozostawić w blaszce 6 minut, po czym wyłożyć na blaszkę wierzchem na spód a stroną z karmelem do góry.
Podawać na ciepło.
Przepis "Bułeczki z cynamonem i karmelem" z książki "Wielka księga chleba" Linda Collister Anthony Blake.
Wyglądają cudownie, uwielbiam takie domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!!
UsuńWspaniałe! Nie ukrywam, że udział toffi ma tu dla mnie zdecydowane znaczenie;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
tak, sos jest rewelacyjny i ciekawie sie go tu robi, pierwszy raz się z takim wykonaniem spotkałam.
UsuńPozdrawiam :)
musza byc pyszne, takie klejące od tej słodkości :)
OdpowiedzUsuńklejące bardzo :)
Usuńi pyszne :)