sobota, 23 lutego 2013

Chleb mieszany



Chleb na zakwasie -
mąka pszenna, mąka żytnia, sól i woda

zaczyn:
  • 30 g zakwasu żytniego
  • 100 g mąki pszennej, chlebowej
  • 10 g mąki żytniej, chlebowej
  • 60 g wody
Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć i odstawić na 12-14 godzin, w temperaturze pokojowej.

ciasto:
  • 200 g przygotowanego wcześniej zaczynu
  • 600 g mąki pszennej, chlebowej
  • 50 g mąki żytniej
  • około 350 g wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

Mąki wymieszać z wodą tylko do lekkiego połącznia składników, przykryć i odstawić na 10 minut.
Następnie dodać zaczyn, wyrabiać przez kilka minut, dodać sól i ewentualnie skorygować ilość mąki lub wody - ciasto powinno być średnio ścisłe (ja dodałam więcej wody).

Dobrze wyrobione ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, szczelnie przykryć i odstawić do wyrastania na 3 godziny, w tym czasie dwukrotnie w odstępach co 1 godzinę należy ciasto złożyć.

Wyrośnięte ciasto odgazować, uformować jeden duży lub dwa mniejsze bochenki i ułożyć w koszyku do wyrastania
(zdecydowałam się na metodę fendu jak przy tym chlebie , tutaj ciekawa instrukcja) .
Czas wyrastania wynosi 3-4 godziny w temperaturze pokojowej, do podwojenia objętości.

Piekarnik nagrzać do 240 stopni C, przed włożeniem chleba naparować.
Piec 40 - 45 minut.

Przepis Chleb mieszany francuski z książki Małgorzaty Zielińskiej "Domowa Piekarnia"

ostatnie zdjęcie na tle kamiennej ściany :)  

4 komentarze:

  1. A ja dalej mam jakieś hamulce przede pieczeniem pieczywa...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale co Cię hamuje? boisz się, że coś nie wyjdzie czy że Cię wciągnie?

      Usuń
  2. Ściana ładna, deska ładna, chleb ładny. Czyli wszystko bez zmian. Jak zawsze.
    A ja znowu nie piekę. Ale już niedługo to zmienię, a co :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Tofka! trochę zmian jednak jest, przerwę w pieczeniu też mam... muszę się ogarnąć, piekarnik rozgryźć :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...