niedziela, 10 lutego 2013

Chleb z mąką żytnią na piwie


  • 2 szkl. mąki pszennej, chlebowej
  • 1 szkl. mąki żytniej, razowej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 szkl. jasnego piwa
  • 1/3 szkl. wody (jeśli potrzeba)
  • glazura białko wymieszane z 2 łyżkami wody
  • do posypania ziarna maku lub sezamu

Mąki, drożdże, sól i kminek wsypać do miski i połączyć razem.
Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elstyczne ciasto (ciasto powinno odchodzić od brzegów miski i nie kleić się do rąk).
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie uformować podłużny bochenek, ułożyć na natłuszczonej blaszce (u mnie koszyczek do wyrastania), przykryć i odstawić do podrośnięcia na 45 minut.
Przed pieczeniem posmarować glazurą, posypać np makiem, sezamem i naciąć ostrym nożem.
Piec w temp 195 st C przez około 40 minut.


Przepis "Żytni chleb na piwie" Gosi z "Moje ekspresje kulinarne"

11 komentarzy:

  1. a ja dalej czekam i czekam aż bochenek samoistnie powstanie w mojej kuchni :) albo niech drożdże zabiją mojego lenia bo wszystko mam kupione do pierwszego chleba w życiu tylko ochoty do zmajstrowania go brak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety samo się nie upiecze :)
      ale jak już pierwszy raz się spróbuje to wciągnie, być może na zawsze.
      własnego lenia także posiadam :)

      Usuń
  2. Cudownie wyglada. Uwielbiam twoje zdjecia, a szczegolnie te z chlebem :) Ja dosłownie wyciskam siódme poty, zeby zroic zdjecie chleba...a i tak wychodza" takie o" A twoje wszystkie mi się bardzo podobają:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu jak to "takie o" ? są piękne, właśnie Twoje zdjęcia mnie zachęciły do upieczenia tego chleba!
      chciałam wcześniej dać znać, że upiekłam, ale jak zwykle zapomniałam swojego hasła na blox, muszę poszukać :)

      Usuń
  3. Uwielbiam domowe wypieki. Coś cudownego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U Ciebie te cięcia zawsze takie piękne. A tym razem ozdobione przez sezam prezentują się jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tofka dziękuję!
      chleb z WP już upiekłam, tylko na zdjęcia brakło już czasu... dwie pyszne cegiełki mi wyszły :)

      Usuń
  5. Jak Ty wiesz czego ja szukam;)Ostatnio miałam problem z zakwasem a chciało mi się chleba na piwie .Upiekę go jeszcze w tym tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że trafiłam :)
      proszę daj znać jak upieczesz, nie jestem pewna ilości soli w tym przepisie, ja dałam tylko 3/4 łyżeczki i było to dla mnie za mało.

      Usuń
  6. Przy tak wielu #sanok apartamenty i #sanok domy do wyboru, jak można znaleźć ten właściwy? nieruchomosci.sanok.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...