Łatwe bułeczki cynamonowe
składniki
- 3 łyżeczki suchych drożdży
- 1 szkl letniej wody
- 1/2 szkl masła, roztopionego
- 1/2 szkl drobnego cukru
- 3 jajka, roztrzepane
- 1 łyżeczka soli
- 2 szkl mąki orkiszowej
- 2 i 1/2 szkl mąki pszennej, zwykłej
- 1/2 szkl roztopionego masła
- 1/2 szkl brązowego cukru
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- jajko roztrzepane z mlekiem
W dużej misce wymieszać drożdże z wodą, pozostawić na 5 minut. Następnie dodać masło, cukier, sól, jajka i mąkę i wyrobić do uzyskania miękkiego, elstycznego ciasta.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 do 24 godzin.
Na dobrze posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na 60 cm kwadrat. Posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem i zwinąć jak roladę.
Przygotować dwie foremki keksówki (25 cm długości). Ciasto pokroić na 12 części (5 cm kawałki) i ułożyć w foremkach.
Odstawić do wyrośnięcia na 45 - 60 minut. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka.
Piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu pozostawić w foremce przez 5 minut. Podawać ciepłe.
Na podstawie przepisu Beatrice Ojakangas, z książki "The Great Scandinavian baking book"
ooooo matusiu , moja najulubieńsze chyba bułki słodkie
OdpowiedzUsuńPodpisuje sie pod Margot - to zdecydowanie jedne z moich ulubionych slodkich drozdzowych buleczek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! I cierpliwie czekam na Twoj 'powrot' :)
jak mnie tu dawno nie było a tu tak pysznie:)
OdpowiedzUsuńMniamm pyszne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńIle dobroci na talerzu.
OdpowiedzUsuń