wtorek, 8 października 2013

Bułeczki migdałowo-kokosowe


 Z serii ostatnio upiekłam - Brazylijskie bułeczki z bloga "Śnieżka gotuje"


szklanka - 250 ml
łyżka - 15 ml
łyżeczka - 5 ml

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • kulka świeżych drożdży wielkości dorodnego orzecha laskowego lub łyżeczka suchych
  • 2 łyżki masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Masa kokosowa:

  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki mielonych migdałów
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka

W rondelku zagrzać mleko z cukrem, wiórkami kokosowymi i mielonymi migdałami. Mieszając czekać aż wiórki wchłoną mleko i masa zgęstnieje. Ostudzić ją.


Do miseczki wlałam lekko podgrzane mleko, dodałam drożdże, cukier i wymieszałam.
Do większej miski wsypałam mąkę, następnie dodałam przygotowany wcześniej zaczyn, roztrzepane jajko, masło i szczyptę soli.
Wyrobiłam ciasto, początkowo w misce, później na lekko obsypanym mąką blacie. Ciasto było dość klejące, w miarę wyrabiania zmieniało konsystencje i przestało lepić się do rąk.
Dobrze wyrobione ciasto przełożyłam do czystej, lekko posmarowanej oliwą miski.
Miskę przykryłam szczelnie folią spożywczą i odstawiłam do wyrośnięcia, na mniej więcej 1 i 1/2 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyłam na obsypany mąką blat i rozwałkowałam na kształt prostokąta.
Rozsmarowałam masę kokosowo migdałową i zrolowałam (jak roladę), pokroiłam na 12 części i ułożyłam w tortownicy. Blachę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzałam do 200 stopni C.
Bułki przed samym pieczeniem posmarowałam jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Piekłam 25 minut.

7 komentarzy:

  1. I jakie ładne. Zresztą jak wszystko u Ciebie na blogu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tofka dziękuję za miłe słowo! Dziękuję za to że mnie odwiedzasz!

      Usuń
  2. Chyba sie skusze i takie upieke! Wygladaja pieknie, nawet mi tu nimi zapachnialo ;) Gosia

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...