środa, 16 października 2013

Chleb pszenny z płatkami jaglanymi, na Dzień Chleba

World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! 

Dzień chleba w naszym domu - "Quick white loaf" na podstawie przepisu z książki "The art of handmade bread" Dan Lepard

200 g mleka
150 g wody
7 g suchych drożdży
200 g mąki pszennej, zwykłej
300 g mąki pszennej, chlebowej
50 g płatków jaglanych
1 i 1/2 łyżeczki soli

W misce wymieszałam mleko, wodę i drożdże. Dodałam obie mąki, płatki, sól i zagniotłam miękkie ciasto.
Przykryłam i odstawiłam do odpoczynku na 10 minut.

Następnie na lekko naoliwionym blacie zagniotłam bardzo krótko (15-20 sekund) ciasto, uformowałam kulę, przełożyłam do czystej, naoliwionej miski, przykryłam i odstawiłam na 10 minut.

Ponownie przełożyłam ciasto na naoliwiony blat,  krótko zagniotłam, przełożyłam do naoliwionej miski, przykryłam szczelnie miskę folią spożywczą i odstawiłam w ciepłe miejsce na około godzinę.


Po tym czasie ciasto odgazowałam, uformowałam bochenek, przełożyłam do koszyka do wyrastania i odstawiłam do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Piekarnik nagrzałam do temperatury 220 stopni C.
Piekłam na kamieniu około 45 minut.

3 komentarze:

  1. Tego jeszcze nie próbowałam. Były ino płatki owsiane i żytnie. Wszystko przede mną. A u Ciebie jak zawsze - perfekcyjne!

    OdpowiedzUsuń
  2. dla mnie też to nowość była, pierwszy raz kupiłam, użyłam. Takie delikatne są, mam nadzieję zużyć... bo na przykład z płatkami żytnimi zawsze mam problem, długo leżą w szafce, nie mam najczęściej ani pomysłu, ani chęci a termin ważności mija.

    OdpowiedzUsuń
  3. I like the recipes of Dan Lepard, too. Your loaf looks perfect. Dziękujemy za udział w Dniu Chleba Świata 2013.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...