Dzień chleba w naszym domu - "Quick white loaf" na podstawie przepisu z książki "The art of handmade bread" Dan Lepard
200 g mleka
150 g wody
7 g suchych drożdży
200 g mąki pszennej, zwykłej
300 g mąki pszennej, chlebowej
50 g płatków jaglanych
1 i 1/2 łyżeczki soli
W misce wymieszałam mleko, wodę i drożdże. Dodałam obie mąki, płatki, sól i zagniotłam miękkie ciasto.
Przykryłam i odstawiłam do odpoczynku na 10 minut.
Następnie na lekko naoliwionym blacie zagniotłam bardzo krótko (15-20 sekund) ciasto, uformowałam kulę, przełożyłam do czystej, naoliwionej miski, przykryłam i odstawiłam na 10 minut.
Ponownie przełożyłam ciasto na naoliwiony blat, krótko zagniotłam, przełożyłam do naoliwionej miski, przykryłam szczelnie miskę folią spożywczą i odstawiłam w ciepłe miejsce na około godzinę.
Po tym czasie ciasto odgazowałam, uformowałam bochenek, przełożyłam do koszyka do wyrastania i odstawiłam do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 220 stopni C.
Piekłam na kamieniu około 45 minut.
Tego jeszcze nie próbowałam. Były ino płatki owsiane i żytnie. Wszystko przede mną. A u Ciebie jak zawsze - perfekcyjne!
OdpowiedzUsuńdla mnie też to nowość była, pierwszy raz kupiłam, użyłam. Takie delikatne są, mam nadzieję zużyć... bo na przykład z płatkami żytnimi zawsze mam problem, długo leżą w szafce, nie mam najczęściej ani pomysłu, ani chęci a termin ważności mija.
OdpowiedzUsuńI like the recipes of Dan Lepard, too. Your loaf looks perfect. Dziękujemy za udział w Dniu Chleba Świata 2013.
OdpowiedzUsuń