sobota, 12 października 2013

Chleb pszenny z ziemniakami litewski


Chleb pszenny, z mlekiem i kwaśną śmietaną, pieczony w garnku rzymskim


2 małe ziemniaki, surowe, obrane
1 szklanka (250 ml) mleka, przegotowanego
1 saszetka (7 g) suchych drożdży
4 szklanki (560 g) mąki pszennej, chlebowej
1 jajko
1 i 1/2 łyżki kwaśniej śmietany
1 i 1/2 łyżeczki soli

Na tarce o małych oczkach starłam ziemniaki, przełożyłam do dużej miski i zalałam gorącym mlekiem. Odstawiłam do ostygnięcia.

Następnie dosypałam drożdże, 2 szklanki mąki i wymieszałam łyżką.
Dodałam jajko, kwaśną śmietanę, sól, pozostałą mąkę i zagniotłam ciasto.
Ciasto było twarde, trudne do wyrabiania, dolałam w trakcie zagniatania niewielką ilość wody, aż stało się bardziej miękkie, plastyczne.
Dobrze wyrobione ciasto przełożyłam do naoliwionej miski. Miskę szczelnie przykryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania, na 2 godziny.

Garnek gliniany namoczyłam przez pół godziny w wodzie. Następnie wytarłam do sucha, wewnątrz naoliwiłam i obsypałam otrębami pszennymi.
Gotowe, wyrośnięte ciasto przebiłam, przełożyłam na blat, uformowałam bochenek i ułożyłam w garnku.
Przykryłam pokrywką i cały garnek umieściłam w dużym worku foliowym. Odstawiłam na godzinę.

Wyrośnięty bochenek nacięłam. Garnek z chlebem wstawiłam do zimnego piekarnika, nastawiłam temperaturę 230 stopni C.
Gdy piekarnik się nagrzał, zdjęłam pokrywkę z garnka i piekłam chleb przez 15 minut.
Następnie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze 40 minut.


Inspiracja - przepis Potato Bread (Bulvinis Ragaisis) z książki "Art of Lithuanian cooking" Maria Gierysztor de Gorgey

1 komentarz:

  1. U Ciebie te chleby to niemal jak od linijki. Musze ćwiczyć, może doścignę te piękno bochenków :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...