sobota, 16 listopada 2013

Chleb mleczny z dynią


  • 650 g mąki pszennej, chlebowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli (dałam 2 łyżeczki)
  • 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 170 ml mleka (dałam 270 ml)
  • 1 łyżka oleju
  • 300 g surowej dyni, pokrojonej w kostkę, następnie ugotowanej w 2 łyżkach wody (dałam 250 g puree z dyni)

Do miski wsypałam mąkę, drożdże, cukier i sól.
W drugiej misce wymieszałam mleko, olej i puree dyniowe i wlałam do mąki.
Wyrabiałam mikserem z hakiem, do uzyskania miękkiego, ale dość luźnego ciasta.
Przełożyłam do naoliwionej miski, szczelnie przykryłam i odstawiłam do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto odgazowałam, uformowałam i ułożyłam w foremce.
Foremkę z ciastem włożyłam do dużego foliowego worka i odstawiłam do wyrastania na około 40 minut.
Piekarnik nagrzałam do 210 stopni C.
Przed pieczeniem posmarowałam bochenek mlekiem.
Piekłam 15 minut, następnie zmniejszyłam temperaturę do 170 stopni i piekłam jeszcze 25 minut.

puree z dyni Harlequin

Inspiracja - Chleb dyniowy z bloga "W kuchni Aganiok", znaleziony dzieki Atinie z bloga "Tak sobie pichcę"

2 komentarze:

  1. Oglądając Twojego bloga, dociera do mnie jak bardzo kocham pieczywo. I jak bardzo jest różnorodne :3
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...