- 650 g mąki pszennej, chlebowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli (dałam 2 łyżeczki)
- 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- 170 ml mleka (dałam 270 ml)
- 1 łyżka oleju
- 300 g surowej dyni, pokrojonej w kostkę, następnie ugotowanej w 2 łyżkach wody (dałam 250 g puree z dyni)
Do miski wsypałam mąkę, drożdże, cukier i sól.
W drugiej misce wymieszałam mleko, olej i puree dyniowe i wlałam do mąki.
Wyrabiałam mikserem z hakiem, do uzyskania miękkiego, ale dość luźnego ciasta.
Przełożyłam do naoliwionej miski, szczelnie przykryłam i odstawiłam do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto odgazowałam, uformowałam i ułożyłam w foremce.
Foremkę z ciastem włożyłam do dużego foliowego worka i odstawiłam do wyrastania na około 40 minut.
Piekarnik nagrzałam do 210 stopni C.
Przed pieczeniem posmarowałam bochenek mlekiem.
Piekłam 15 minut, następnie zmniejszyłam temperaturę do 170 stopni i piekłam jeszcze 25 minut.
![]() |
puree z dyni Harlequin |
Inspiracja - Chleb dyniowy z bloga "W kuchni Aganiok", znaleziony dzieki Atinie z bloga "Tak sobie pichcę"
Oglądając Twojego bloga, dociera do mnie jak bardzo kocham pieczywo. I jak bardzo jest różnorodne :3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
siwapiecze.blogspot.com
Mmm, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń