wtorek, 19 listopada 2013

Chleb na zakwasie


zaczyn:
  • 50 g zakwasu pszennego lub żytniego
  • 80 g mąki pszennej, chlebowej
  • 60 g wody
Składniki wymieszać, przykryć i odstawić na 12-14 godzin.

ciasto:
  • cały zaczyn
  • 450 g mąki pszennej, chlebowej
  • 60 g mąki żytniej, chlebowej
  • około 250 g wody
  • 1,5 łyżeczki soli

W misce wymieszałam zaczyn, obie mąki i wodę, wyrobiłam krótko mikserem z hakiem, szczelnie przykryłam i odstawiłam na 30 minut. Następnie dodałam sól i wyrobiłam miękkie i elastyczne ciasto.
Przełożyłam do czystej, naoliwionej miski, przykryłam szczelnie folią kuchenną i odstawiłam do wyrośnięcia  na 2,5 godziny. Po 50 i 100 minutach ciasto złożyłam.
Wyrośnięte ciasto przełożyłam na lekko posypany mąką blat, uformowałam bochenek i ułożyłam w koszyku. Koszyk włożyłam do dużej foliowej formy i wstawiłam do lodówki na 12 godzin do wyrośnięcia.
Godzinę przed pieczeniem wyjęłam ciasto z lodówki.
Bochenek nacięłam, na dno piekarnika wrzuciłam 4 kostki lodu.
Piekłam 35 minut w temperaturze 240 stopni C.

Inspiracja - Jasny chleb na zakwasie - przepis z książki "Domowa Piekarnia" Małgorzata Zielińska.

12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Żałuję że nie zrobiłam zdjęcia przekrojonego... fantastyczny był :)
      ale będzie jeszcze powtórka, niejedna ;)

      Usuń
  2. A u Ciebie ten chleb jak zawsze tak piękny, że aż chce się lizać monitor.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Tofka! ale to chyba niebezpieczne ;)
      Dzięki bardzo!!!

      Usuń
  3. Nastawiłam ten chleb, jutro będę piekła. Ciekawa jestem tego środka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest świetny, na pewno pięknie Ci się upiecze :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. pięknie wygląda i bardzo dobrze smakuje, szczerze polecam!

      Usuń
  5. Ten chleb jest tak piękny, że od 3 dni mam otwartą Twoją stronkę i wgapiam się w niego:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!!! Piękny komplement dla mnie :)
      to mój zakwas pszenny po letniej przerwie nabrał takiej siły, aż sama jestem zaskoczona urodą i smakiem chlebów.

      Usuń
  6. Widzę, że Twoją kuchnie opanowały wszelkiego rodzaju chleby :) Piękne są i na pewno smaczne. Mi z chlebami jakoś nie po drodze. Za to zapraszam na macaronsy :) Moi ulubieńcy kulinarni!
    Magdzikowe Wypieki
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Chlebek wyszedł kapitalny ja robiłam na zakwasie orkiszowy jestem zachwycona 😊

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...