zaczyn:
- 50 g zakwasu pszennego lub żytniego
- 80 g mąki pszennej, chlebowej
- 60 g wody
ciasto:
- cały zaczyn
- 450 g mąki pszennej, chlebowej
- 60 g mąki żytniej, chlebowej
- około 250 g wody
- 1,5 łyżeczki soli
W misce wymieszałam zaczyn, obie mąki i wodę, wyrobiłam krótko mikserem z hakiem, szczelnie przykryłam i odstawiłam na 30 minut. Następnie dodałam sól i wyrobiłam miękkie i elastyczne ciasto.
Przełożyłam do czystej, naoliwionej miski, przykryłam szczelnie folią kuchenną i odstawiłam do wyrośnięcia na 2,5 godziny. Po 50 i 100 minutach ciasto złożyłam.
Wyrośnięte ciasto przełożyłam na lekko posypany mąką blat, uformowałam bochenek i ułożyłam w koszyku. Koszyk włożyłam do dużej foliowej formy i wstawiłam do lodówki na 12 godzin do wyrośnięcia.
Godzinę przed pieczeniem wyjęłam ciasto z lodówki.
Bochenek nacięłam, na dno piekarnika wrzuciłam 4 kostki lodu.
Piekłam 35 minut w temperaturze 240 stopni C.
Inspiracja - Jasny chleb na zakwasie - przepis z książki "Domowa Piekarnia" Małgorzata Zielińska.
O rany! Jaki cudny!!
OdpowiedzUsuńŻałuję że nie zrobiłam zdjęcia przekrojonego... fantastyczny był :)
Usuńale będzie jeszcze powtórka, niejedna ;)
A u Ciebie ten chleb jak zawsze tak piękny, że aż chce się lizać monitor.
OdpowiedzUsuńHej Tofka! ale to chyba niebezpieczne ;)
UsuńDzięki bardzo!!!
Nastawiłam ten chleb, jutro będę piekła. Ciekawa jestem tego środka:)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest świetny, na pewno pięknie Ci się upiecze :)
UsuńCoś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda i bardzo dobrze smakuje, szczerze polecam!
UsuńTen chleb jest tak piękny, że od 3 dni mam otwartą Twoją stronkę i wgapiam się w niego:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję!!! Piękny komplement dla mnie :)
Usuńto mój zakwas pszenny po letniej przerwie nabrał takiej siły, aż sama jestem zaskoczona urodą i smakiem chlebów.
Widzę, że Twoją kuchnie opanowały wszelkiego rodzaju chleby :) Piękne są i na pewno smaczne. Mi z chlebami jakoś nie po drodze. Za to zapraszam na macaronsy :) Moi ulubieńcy kulinarni!
OdpowiedzUsuńMagdzikowe Wypieki
Pozdrawiam
Chlebek wyszedł kapitalny ja robiłam na zakwasie orkiszowy jestem zachwycona 😊
OdpowiedzUsuń