czwartek, 28 listopada 2013

Chleb z dynią na zaczynie drożdżowym - poolish

poolish:
  • 150 g mąki pszennej, chlebowej
  • 150 g wody
  • 3 g świeżych drożdży (dałam 1/2 łyżeczki suchych drożdży)
Drożdże rozpuścić w wodzie i dokładnie wymieszać z mąką. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 5-6 godzin.

ciasto chlebowe:
  • 3 g świeżych drożdży (dałam 1/4 łyżeczki suchych)
  • 100 g letniej wody
  • 350 g mąki pszennej, chlebowej (dałam wysokobiałkową)
  • 2 łyżeczki soli
  • 250 g puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (pominęłam)
  • 45 g pestek dyni

W misce wymieszałam mąkę z drożdżami i solą. Dodałam cały zaczyn, puree dyniowe i wodę.
Wyrabiałam ciasto mikserem z hakiem około 10 minut, pod koniec dodałam pestki.
Miskę szczelnie przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto przełożyłam na lekko obsypany mąką blat i złożyłam.
Przełożyłam ponownie do miski i odstawiłam na 40 minut.

Wyrośnięte ciasto krótko zagniotłam, uformowałam i ułożyłam w naoliwionej i obsypanej otrębami foremce.
Foremkę szczelnie przykryłam i odstawiłam do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Przed pieczeniem posmarowałam wierzch ciasta wodą.
Piekłam 15 minut w temperaturze 225 stopni C, następnie zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni C i piekłam jeszcze 35 minut., ostatnie 5 minut bez foremki.


 Inspiracja - Chleb dyniowy na poolish - Gin z bloga "Raz a dobrze"

2 komentarze:

  1. Do Twojego chlebka idealnie komponowałyby się moje powidła z dyni :)
    Super kolor chlebka!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...