- 150 g mąki pszennej, chlebowej
- 150 g wody
- 3 g świeżych drożdży (dałam 1/2 łyżeczki suchych drożdży)
ciasto chlebowe:
- 3 g świeżych drożdży (dałam 1/4 łyżeczki suchych)
- 100 g letniej wody
- 350 g mąki pszennej, chlebowej (dałam wysokobiałkową)
- 2 łyżeczki soli
- 250 g puree z dyni
- 1/2 łyżeczki kurkumy (pominęłam)
- 45 g pestek dyni
W misce wymieszałam mąkę z drożdżami i solą. Dodałam cały zaczyn, puree dyniowe i wodę.
Wyrabiałam ciasto mikserem z hakiem około 10 minut, pod koniec dodałam pestki.
Miskę szczelnie przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto przełożyłam na lekko obsypany mąką blat i złożyłam.
Przełożyłam ponownie do miski i odstawiłam na 40 minut.
Wyrośnięte ciasto krótko zagniotłam, uformowałam i ułożyłam w naoliwionej i obsypanej otrębami foremce.
Foremkę szczelnie przykryłam i odstawiłam do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Przed pieczeniem posmarowałam wierzch ciasta wodą.
Piekłam 15 minut w temperaturze 225 stopni C, następnie zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni C i piekłam jeszcze 35 minut., ostatnie 5 minut bez foremki.
Inspiracja - Chleb dyniowy na poolish - Gin z bloga "Raz a dobrze"
Do Twojego chlebka idealnie komponowałyby się moje powidła z dyni :)
OdpowiedzUsuńSuper kolor chlebka!
Dzięki :)
Usuń