niedziela, 10 listopada 2013

Chleb żytni z dynią


zaczyn:
  • 50 g zakwasu żytniego
  • 250 g mąki żytniej, chlebowej
  • 250 g wody

Składniki mieszamy i zostawiamy na 8-12 godzin

ciasto:

  • cały zaczyn
  • 200 g wody
  • 150 g bardzo gęstego przecieru dyniowego
  • 100 g mąki pszenne, wysokobiałkowej
  • 250 g mąki żytniej, chlebowej
  • 40 g pestek dyni
  • 1,5 łyżeczki soli

Do miski z zaczynem dodałam wodę, przecier dyniowy, sól i pestki dyni i wszystko dobrze wymieszałam. Następnie dodałam mąkę pszenną, wymieszałam łyżką około minuty, dodałam mąkę żytnią i krótko wymieszałam do połączenia się składników. Odstawiłam przykryte na 15 minut.
Przełożyłam ciasto do naoliwionej i obsypanej otrębami foremki, wyrównałam i obsypałam ziarnami dyni. Foremkę szczelnie przykryłam i odstawiłam do wyrastania w ciepłym miejscu na 2 godziny, aż ciasto dorosło do brzegów.
Piekłam 20 minut w temperaturze 230 stopni, następnie obniżyłam temperaturę do 210 stopni C i piekłam jeszcze 15 minut.




Bardzo inspirujący przepis "Chleb żytni dyniowy na zakwasie" z bloga "Zapach chleba"

3 komentarze:

  1. Czyli dodałaś puree z tej samej dyni i chleb ma jaśniejszy miąższ od poprzedniego? Ciekawe czemu? Przeglądałam foteczki z Festiwalu Dyni u Bei i myślę, że Twoja dynia to być może Jarrahdale albo Grey Star. Nie wiem, wszystkie szaro-zielone dynie są do siebie takie podobne:P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej trudno tak rozpoznać, też szukałam :)
      Do chlebów użyłam dwóch różnych dyń. Do żytniego szaro-zielonej a do pszennego takiej bardzo ciemno zielonej.
      Jutro mam wolne, nastawiłam zaczyn i upiekę jeszcze raz, może wersję Bei, też mi się podoba.

      Usuń
    2. Znam już nazwę tej szaro zielonej - Crown Prince

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...