zaczyn:
- 50 g zakwasu żytniego
- 250 g mąki żytniej, chlebowej
- 250 g wody
Składniki mieszamy i zostawiamy na 8-12 godzin
ciasto:
ciasto:
- cały zaczyn
- 200 g wody
- 150 g bardzo gęstego przecieru dyniowego
- 100 g mąki pszenne, wysokobiałkowej
- 250 g mąki żytniej, chlebowej
- 40 g pestek dyni
- 1,5 łyżeczki soli
Do miski z zaczynem dodałam wodę, przecier dyniowy, sól i pestki dyni i wszystko dobrze wymieszałam. Następnie dodałam mąkę pszenną, wymieszałam łyżką około minuty, dodałam mąkę żytnią i krótko wymieszałam do połączenia się składników. Odstawiłam przykryte na 15 minut.
Przełożyłam ciasto do naoliwionej i obsypanej otrębami foremki, wyrównałam i obsypałam ziarnami dyni. Foremkę szczelnie przykryłam i odstawiłam do wyrastania w ciepłym miejscu na 2 godziny, aż ciasto dorosło do brzegów.
Piekłam 20 minut w temperaturze 230 stopni, następnie obniżyłam temperaturę do 210 stopni C i piekłam jeszcze 15 minut.
Czyli dodałaś puree z tej samej dyni i chleb ma jaśniejszy miąższ od poprzedniego? Ciekawe czemu? Przeglądałam foteczki z Festiwalu Dyni u Bei i myślę, że Twoja dynia to być może Jarrahdale albo Grey Star. Nie wiem, wszystkie szaro-zielone dynie są do siebie takie podobne:P.
OdpowiedzUsuńraczej trudno tak rozpoznać, też szukałam :)
UsuńDo chlebów użyłam dwóch różnych dyń. Do żytniego szaro-zielonej a do pszennego takiej bardzo ciemno zielonej.
Jutro mam wolne, nastawiłam zaczyn i upiekę jeszcze raz, może wersję Bei, też mi się podoba.
Znam już nazwę tej szaro zielonej - Crown Prince
Usuń