- 2 jajka
- 100 g cukru białego
- 100 g cukru brązowego
- 125 ml oleju
- 200 g puree z dyni
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 150 g mąki pszennej, zwykłej
- 100 g mąki pszennej lub orkiszowej, razowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 60 ml soku z pomarańczy
- 100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
Do miski wsypałam mąkę orkiszową razową, przesiałam mąkę zwykłą, sól, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i cynamon.
W drugiej misce ubiłam jajka z cukrem. Ciągle ubijając dodałam olej, następnie puree z dyni i skórkę pomarańczową. Wmieszałam suche składniki, sok pomarańczowy i orzechy. Ciasto przelałam do foremki chlebowej (22x12) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam 1 godzinę 10 minut w temperaturze 160 stopni C, do suchego patyczka.
Po upieczeniu pierwsze 15 minut studziłam w foremce, następnie na kratce.
![]() |
Puree z dyni - Crown Prince |
O, jak mi miło :-)
OdpowiedzUsuńCiasto jest wspaniałe! Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń