wtorek, 12 listopada 2013

Chlebek dyniowy z orzechami i skórką pomarańczową


  • 2 jajka
  • 100 g cukru białego
  • 100 g cukru brązowego 

  • 125 ml oleju
  • 200 g puree z dyni
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej

  • 150 g mąki pszennej, zwykłej
  • 100 g mąki pszennej lub orkiszowej, razowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 60 ml soku z pomarańczy
  • 100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych

Do miski wsypałam mąkę orkiszową razową, przesiałam mąkę zwykłą, sól, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i cynamon.

W drugiej misce ubiłam jajka z cukrem. Ciągle ubijając dodałam olej, następnie puree z dyni  i skórkę pomarańczową. Wmieszałam suche składniki, sok pomarańczowy i orzechy. Ciasto przelałam do foremki chlebowej (22x12) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam 1 godzinę 10 minut w temperaturze 160 stopni C, do suchego patyczka.
Po upieczeniu pierwsze 15 minut studziłam w foremce, następnie na kratce.

Puree z dyni - Crown Prince

Inspiracja - Fantastyczny przepis na "Chlebek dyniowy" ze strony "Magazyn Kuchenny"

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...