Zaczyn
- 100 g mąki pszennej, chlebowej
- 60 g wody
- 10 g dojrzałego zakwasu pszennego 80% hydracji
Ciasto
- 275 g mąki pszennej, chlebowej
- 125 g mąki pszennej, razowej
- 300 g wody
- 10 g soli
- 90 g suszonych fig
- 90 g orzechów laskowych
- 2,5 g nasion anyżku
- 160 g zaczynu
Orzechy prażymy chwilę na patelni lub w piekarniku, odzieramy łupki.
Figi, po odkrojeniu sztywnych końców, kroimy w dużą kostkę, na sześć.
W misce wymieszałam mąkę chlebową, mąkę razową, sól, cały zaczyn i wodę.
Wyrabiałam mikserem z hakiem przez około 6 minut. Dodałam figi, orzechy i nasiona anyżu, i wyrabiałam jeszcze przez chwilę aby rozprowadziły się po cieście.
Ciasto przełożyłam do naoliwionej miski, szczelnie przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na 2 i 1/2 godziny, składając ciasto dwa razy w tym czasie, po 45 i 90 minutach.
Następnie ciasto przełożyłam na lekko posypany mąką blat, odgazowałam, uformowałam w kulę, przykryłam miską i pozostawiłam do odpoczynku na 15 minut.
Uformowałam okrągły bochenek, ułożyłam w koszyku (ściereczkę/płótno wyściełające koszyk trzeba dobrze natrzeć mąką, aby ciasto nie przykleiło się w czasie wyrastania).
Koszyk wstawiłam do dużego foliowego worka i odstawiłam do wyrastania na około 3 godziny.
Piekłam z parą w temperaturze 225 stopni C przez 15 minut i następne 25 minut w temperaturze 215 stopni C.
Przepis - "Chleb na pszennym zakwasie z figami, orzechami laskowymi i ziarnami anyżku"
J.Hamelman - Weekendowa Piekarnia nr 100
Uwielbiam domowe pieczywo ;D
OdpowiedzUsuńZawsze liżę te bochenkowe piękności...
OdpowiedzUsuńPrzeczytałam, upiekłam, odleciałam. Chleb genialny! Rósł prawie 6 godzin i zmusił mnie do nocnej aktywności (wsadzałam go do pieca po północy) ale wart jest każdej minuty swojego rośnięcia. Dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo! ja dwa lata zwlekałam z upieczeniem tego chleba.
Usuń