150 g zakwasu żytniego, dokarmionego 24 i 12 godzin wcześniej
300 g wody, temp 22 stopni C
1 łyżeczka suchych drożdży
500 g mąki pszennej, chlebowej, najlepiej wysokoglutenowej
100 g białej mąki żytniej, chlebowej
1 I 1/2 łyżeczki soli
W misce wymieszałam zakwas, obie mąki, sól i wodę, wyrobiłam mikserem z
hakiem około 12
elastyczne, lekko lepkie ciasto.
Przełożyłam do czystej, naoliwionej miski, przykryłam szczelnie folią kuchenną i odstawiłam do wyrośnięcia na 2,5 godziny. Po 50 i 100 minutach ciasto złożyłam.
Wyrośnięte ciasto przełożyłam na lekko posypany mąką blat, uformowałam bochenek i ułożyłam w koszyku. Koszyk włożyłam do dużej foliowej formy I odstawiłam na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięty bochenek nacięłam, na dno piekarnika wrzuciłam 4 kostki lodu.
Piekłam na kamieniu 35 minut w temperaturze 240 stopni C.
Przełożyłam do czystej, naoliwionej miski, przykryłam szczelnie folią kuchenną i odstawiłam do wyrośnięcia na 2,5 godziny. Po 50 i 100 minutach ciasto złożyłam.
Wyrośnięte ciasto przełożyłam na lekko posypany mąką blat, uformowałam bochenek i ułożyłam w koszyku. Koszyk włożyłam do dużej foliowej formy I odstawiłam na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięty bochenek nacięłam, na dno piekarnika wrzuciłam 4 kostki lodu.
Piekłam na kamieniu 35 minut w temperaturze 240 stopni C.
Na podstawie przepisu "Czech country bread" z książki "Local Bread" Daniel Leader
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz