Zaczyn:
- 100g mąki chlebowej
- 2 i 1/2g soli morskiej
- 3/4 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
- 1/2 łyżeczki mleka
- 70 ml wody 2g świeżych drożdży
Wymieszać w misce wszystkie składniki na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do naoliwionego pojemnika, przykryć folią kuchenną i odstawić, najlepiej na całą noc do lodówki.
Ciasto:
- 600g mąki chlebowej
- 13g świeżych drożdży
- 400ml wody
- 20ml oliwy z oliwek extra virgin
- 20ml mleka
- 15g (1 i 1/2 łyżeczki) soli morskiej
- 180g zaczynu
Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, dolać wodę i wymieszać łyżką, aż składniki dobrze się połączą.
Odstawić na 10 min. Dodać oliwę, mleko, sól, wymieszać.
Wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat i zagniatać przez około 10 min.
Następnie zostawić do odpoczynku na 10 min, dodać zaczyn i ponownie zagniatać przez 10 min.
Jeśli korzystamy z miksera z hakiem, mieszać na niskich obrotach przez 2 min. następnie zwiększyć prędkość i kontynuować mieszanie przez 5 minut.
Następnie zmniejszyć obroty na jedną minutę, dodawać po kawałku zaczynu i ponownie zwiększyć prędkość na około 5 minut.
Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od brzegów miski.
Uformować kulę i umieścić ciasto w naczyniu, spryskanym oliwą z oliwek, przykryć folią, odstawić na 1 i 1 / 2 godziny.
Co 30 min. ciasto należy odgazować (w sumie dwa razy).
Po tym czasie, przełożyć ciasto na lekko omączony blat i rozciągnąć na kształt prostokąta o grubości 2,5 cm.
Założyć 1/3 ciasta na siebie, do środka, następnie z drugiego końca zrobić to samo,
obrócić ciasto o 90 st i ponownie złożyć.
Umieścić ciasto z powrotem w naoliwionej misce, przykryć folia i odstawić na godzinę.
Kiedy ciasto jest gotowe, podzielić na dwie części i uformować w prostokąty o bokach około 25x10 cm i grubości 2cm (Można też teraz odłożyć 180g ciasta jako przyszły zaczyn i przechowywać w lodówce do 3 dni)
Przełożyć na naoliwione blaszki do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 min.
Następnie ułożyć wybrane dodatki i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Piec z parą, w temperaturze 180 st C przez 25-30 min. (po pierwszych 15 minutach obrócić chleb o 180st)
Przykładowe dodatki:
smoked paprika and capsicum tooping
- zielona, czerwona, żółta papryka - oczyszczone, pokrojone na 3 cm kawałki
- 1 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 55 ml oliwy z oliwek extra virgin
Pokrojoną paprykę posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem, rozłożyć na blaszce i piec w piekarniku w 200st C przez 30 min.
Suszoną paprykę wsypać do oliwy, wymieszać, rozsmarować na cieście. Następnie delikatnie wcisnąć kawałki wystudzonej pieczonej papryki.
cherry tomato, parmesan and basil topping
- 20 pomidorków
- 50g parmezanu
- garść liści bazylii
- 55ml oliwy z oliwek extra virgin
- Przekrojone na pół pomidorki i parmezan wcisną delikatnie w ciasto.
Włożyć bazylię i oliwę do blendera i zmiksować do konsystencji pasty, którą należy posmarować chleb zaraz po upieczeniu.
rosemary and olive topping
- 20ml oliwy z oliwek extra virgin
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 100g odsączonych, czarnych oliwek
Posmarować ciasto oliwą, posypać posiekanymi oliwkami i listkami rozmarynu. Całość delkatnie powciskać w ciasto i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis z książki "Bourke Street Bakery" P.Allam & D.Mcguinness