niedziela, 4 grudnia 2011

Kuchnia walijska: Piernik

Gingerbread - na podstawie przepisu z książki "Lamb, Leeks and Laverbread" Gilli Davies


Piernik na melasie 
 Bara sinsir

  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g mąki żytniej
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 225 g brązowego cukru
  • 175 g masła
  • 175 g ciemnej melasy
  • 175 g golden syropu
  • 300 ml mleka
  • 1 jajko, roztrzepane

Foremkę, najlepiej kwadratową o wymiarach 23x23 i 5 cm głębokości, natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszać mąki, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Do rondelka wsypać cukier, dodać masło, melasę, syrop i podgrzać, aż masło się roztopi.
Wlać do miski ze suchymi składnikami, dodać mleko, roztrzepane jajko i dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
Przelać do przygotowanej wcześniej foremki i piec przez 1 i 1/2 godziny w temperaturze 180 stopni C.

Upieczony piernik studzić na kratce, następnie kiedy będzie już zimny, zawinąć w pergamin i odstawić na 4-7 dni.
Ja dopiero po tygodniu ciasto podzieliłam, przełożyłam powidłami śliwkowymi, oblałam polewą czekoladową.

13 komentarzy:

  1. Piękny, aż pachnie z monitora :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczegolnie to ostatnie zdjecie barrrdzo do mnie przemawia! Ta blyszczaca polewa i mieciutkie wnetrze - cudo :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcie zrobiłam zaraz po oblaniu polewą, stąd taka błyszcząca,
    ehhh, bardzo zadowolona jestem z tego piernika :)
    Pozdrawiam również!

    OdpowiedzUsuń
  4. nie zaprzeczę Atino! pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten piernik aż prosi się o historię opisaną własnymi słowami. Tyle chcę o nim wiedzieć, jak pachnie? Jak smakuje? Bo to jak wygląda, to Twoje zdjęcie opisuje fantastycznie. Doskonałość!

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiu! Bardzo dziękuję za miłe słowa!
    Niestety z pisaniem (opisywaniem) u mnie marnie, dlatego zazwyczaj nie wychodzę po za przepis.
    Z tego piernika jestem bardzo zadowolona, i zapach wspaniały, i smak. Będzie u nas też na świątecznym stole.

    OdpowiedzUsuń
  7. ślinotok mam !!!!!!!!!!!
    weź Ty juz nie rób takich fot :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałych Świąt pełnych radości i cudownych zapachów!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anno-Mario! Bardzo dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z ostatnią kartką kalendarza zerwij wszystkie złe nastroje. Zapomnij o wszystkich nieudanych dniach, przekreśl niewarte w pamięci chwile i wejdź w Nowy Rok jak w nowej sukni wchodzi się na najwspanialszy bal świata.

    Szczęśliwego Nowego 2012 Roku ! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...